file is successfully transferred but webpage loses formatting

Post all HTML related questions here. No support.

Moderator: Project members

Post Reply
Message
Author
stephenk
500 Command not understood
Posts: 4
Joined: 2018-02-26 01:59
First name: Stephen
Last name: Karr

file is successfully transferred but webpage loses formatting

#1 Post by stephenk » 2018-02-26 02:25

I upload content for my friend's professional website. I attempted to update the content today. I successfully transferred the file that I edited.

However, when I refreshed the webpage, it has lost formatting. The text was in a smaller font, some of the text was missing, and everything on the left sidebar was in Times New Roman instead of Verdana, which is what it should be. The sidebar also lists all items that were previously seen by hovering over the main menu items.

So, I decided to go back and transfer the file with the older content that I was replacing (I had saved it under another name before making the changes ), and when refreshing the page, I had the same problem. Can someone please help?

stephenk
500 Command not understood
Posts: 4
Joined: 2018-02-26 01:59
First name: Stephen
Last name: Karr

file loses formatting when refreshed online

#2 Post by stephenk » 2018-02-27 01:46

I upload content for my friend's professional website. I attempted to update the content today. I successfully transferred the file that I edited.

However, when I refreshed the webpage, it has lost formatting. The image at the top is gone. The text was in a smaller font, some of the text was missing, and everything on the left sidebar was in Times New Roman instead of Verdana, which is what it should be. The sidebar also lists all items that were previously seen by hovering over the main menu items.

So, I decided to go back and transfer the file with the older content that I was replacing (I had saved it under another name before making the changes ), and when refreshing the page, I had the same problem. Can someone please help?

This was using the latest version of Filezilla.

User avatar
boco
Contributor
Posts: 24153
Joined: 2006-05-01 03:28
Location: Germany

Re: file is successfully transferred but webpage loses formatting

#3 Post by boco » 2018-02-27 09:37

Do you maybe use external CSS code holding the page formatting? This file would need to be uploaded with the webpage and referenced inside the HTML document(s).

If not, you might have a problem with line ending conversion. Usually, this is handled automatically, but it can fail in some cases. Try to upload the files once as Binary and once as ASCII, for a test. Additionally, please check the initial encoding and line-ending format of the document. Things can go south as the HTTP server software might not understand some encoding or line-ending schemes.
### BEGIN SIGNATURE BLOCK ###
No support requests per PM! You will NOT get any reply!!!
FTP connection problems? Do yourself a favor and read Network Configuration.
All FileZilla products fully support IPv6. http://worldipv6launch.org
### END SIGNATURE BLOCK ###

stephenk
500 Command not understood
Posts: 4
Joined: 2018-02-26 01:59
First name: Stephen
Last name: Karr

Re: file is successfully transferred but webpage loses formatting

#4 Post by stephenk » 2018-02-28 01:52

boco wrote:Do you maybe use external CSS code holding the page formatting? This file would need to be uploaded with the webpage and referenced inside the HTML document(s).

If not, you might have a problem with line ending conversion. Usually, this is handled automatically, but it can fail in some cases. Try to upload the files once as Binary and once as ASCII, for a test. Additionally, please check the initial encoding and line-ending format of the document. Things can go south as the HTTP server software might not understand some encoding or line-ending schemes.
Thank you very much for your reply boco. My knowledge level isn't great. As far as I know I don't use an external CSS code. I've never uploaded a .css file.

I did try to upload once as Binary and once as ASCII without success. As for the line ending, based on my limited knowledge of html the codes look fine to me. I hope I'm missing something or I'm wrong about something.

The thing is I use the last-saved file as a template and just make the edits I need to. I've never had a problem with this template before. Why all of a sudden am I having these problems?

I've pasted below a small sample of the code, including a part of the text (the date) that doesn't even show up online.

<p class="MsoNormal"><b style="mso-bidi-font-weight:normal"><span

style="font-size:14.0pt;color:#7030A0;background:black;mso-highlight:black">Winter
Term
2018 Fine Art Classes</span></b><span style="font-size:14.0pt;color:#7030A0">
</span></p>
<p></p>
<font class="bodyText">
<p class="style1">Shadbolt Centre for the Arts</p>
<p><em class="style4"><strong>Abstract Painting </strong></em><br />
Saturday, January 13th <font class="bodyText"><font class="bodyText">–</font></font>
Saturday, March 3rd, 2018<br />
1 - 4 pm<br />
8 sessions</p>

There's also this at the very top of the page in red:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

This is the code from the left sidebar:

<ul class="MenuBarVertical" id="MenuBar1">
<li><a href="http://judithmatkinson.com/bio.html">bio</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/teaching.html#" class="MenuBarItemSubmenu">art</a>
<ul>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/waterways.ht ... ys</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/aerial_views.html">aerial
views series 2 & 3</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/still_cigarbox.html">still
life on a cigar box series</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/generations. ... ns</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/heroics.html ... cs</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/labyrinths.html">inner
- outer labyrinths</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/presence.htm ... ce</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/cigarbox.html">cigar
box variations</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/site_sight.html">site/sight
- posited by physical agency</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/awakening.html">spring
green awakening</a></li>
<li><a href="http://judithmatkinson.com/wall_of_bronze.html">wall
of bronze</a></li>
</ul>

User avatar
botg
Site Admin
Posts: 31577
Joined: 2004-02-23 20:49
First name: Tim
Last name: Kosse
Contact:

Re: file is successfully transferred but webpage loses formatting

#5 Post by botg » 2018-02-28 07:12

Check your pages at https://validator.w3.org/

stephenk
500 Command not understood
Posts: 4
Joined: 2018-02-26 01:59
First name: Stephen
Last name: Karr

Re: file is successfully transferred but webpage loses formatting

#6 Post by stephenk » 2018-03-01 01:10

botg wrote:Check your pages at https://validator.w3.org/
Thanks for the tip. I tried it and then used HTML Tidy. I pasted it onto my html file. I still have the same problem. Any suggestions?

Post Reply