Error: Failed to retrieve directory listing

Need help with FileZilla Client? Something does not work as expected? In this forum you may find an answer.

Moderator: Project members

Message
Author
Smyslov
500 Command not understood
Posts: 2
Joined: 2007-11-14 23:41

Error: Failed to retrieve directory listing

#1 Post by Smyslov » 2007-11-14 23:53

I'm encountering this difficulty, even with getting a complete A-Okay on the network test - which requires me to completely disable my Windows Firewall, which I'm unwilling to do; exceptions, however handled, do not work. Leaving that aside, it still won't connect to my server. I'm trying to get it to work and am willing to disable the firewall just to see if I can finally manage. I am getting



Status: Connected
Status: Retrieving directory listing...
Command: PWD
Response: 257 "/" is the current directory
Command: TYPE I
Response: 200 Type Binary
Command: PASV
Error: Disconnected from server
Error: Failed to retrieve directory listing



Does the server work? I can answer with a resounding 'Yes'. I can use the Windows builtin command line FTP. The difficulty with that one is that the file names of the stuff I need to move to/from work include spaces, can be really, really lengthy, and are found within directories containing hundreds of files. It's impossible to do this with a text-only FTP.

Please note that I have gone over, under, and through every related and unrelated post on this entire message board and tried everything I saw, before creating an account and posting this. I simply can't come up with a reason that built-in Windows XP ftp will work, but Filezilla won't.

User avatar
boco
Contributor
Posts: 24552
Joined: 2006-05-01 03:28
Location: Germany

#2 Post by boco » 2007-11-15 03:05

Windows' FTP.exe uses Active Mode, Filezilla uses Passive Mode by default. It seems you are having difficulties getting Passive mode to work. Try switching to Active Mode and test again, please (connection settings).

If the problems persist, complete logs from both the server and the client would be great.

User avatar
botg
Site Admin
Posts: 32216
Joined: 2004-02-23 20:49
First name: Tim
Last name: Kosse
Contact:

#3 Post by botg » 2007-11-15 10:01

If passive mode fails you might want to contact the server administrator so that he fixes the server.

Smyslov
500 Command not understood
Posts: 2
Joined: 2007-11-14 23:41

#4 Post by Smyslov » 2007-11-15 18:50

Yeppers, tried Active Mode already, all the usual stuff. And I'm the server administrator, and the server appears to be fine. Tried ws_ftp client from home (a really old one) and that works fine, so now I'm really baffled. What am I supposed to fix on the server? I'll see about getting some more log info (I'll have to re-run tests from scratch tonight). I appreciate the rapid replies! Just wanted to say that Active Mode isn't it.

screece
500 Command not understood
Posts: 5
Joined: 2007-10-02 18:04

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#5 Post by screece » 2007-11-26 16:51

Hi Smyslov:
I am having a similar problem, but with Active mode. Everything works great with the CoreFTP client and most other folks using v2/3 of FileZilla. I am seeing a line item in the logging events that seems to be pointed back to the IP of the client instead of the server:

Command: PORT 10,33,6,162,5,197
Response: 200 PORT Command successful.
Command: LIST
Response: 150 Opening ASCII mode data connection for /bin/ls.
Response: 426 Data connection closed, transfer aborted.
Error: Could not retrieve directory listing

In successful attempts with the v2 client, I am not seeing this line. Where is this controlled in the settings and what would cause this?

Thanks,
Stephen

User avatar
botg
Site Admin
Posts: 32216
Joined: 2004-02-23 20:49
First name: Tim
Last name: Kosse
Contact:

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#6 Post by botg » 2007-11-26 17:13

PORT = active mode
PASV = passive mode (recommended)

Say_Ten
500 Command not understood
Posts: 3
Joined: 2007-11-27 13:53

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#7 Post by Say_Ten » 2007-11-27 13:59

I get this and after Wiresharking what was happening...

Code: Select all

220 ProFTPD 1.3.1rc2 Server (hosting5.multiplay.co.uk) [85.236.96.31]
USER **
331 Password required for **
PASS **
230 User **logged in
PWD
257 "/" is the current directory
TYPE I
200 Type set to I
PASV
227 Entering Passive Mode (85,236,96,31,240,116).
LIST
Wireshark helpfully translates the port specification as:
Passive port: 61556

However the LIST command information is:
Transmission Control Protocol, Src Port: 2409 (2409), Dst Port: ftp (21), Seq: 53, Ack: 237, Len: 6

So it's not using the given passive port. So either it's not liking something and attempting to fall back to active, which I turned off, or someone messed up the passive code...

User avatar
botg
Site Admin
Posts: 32216
Joined: 2004-02-23 20:49
First name: Tim
Last name: Kosse
Contact:

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#8 Post by botg » 2007-11-27 14:07

Please read the Network Configuration guide to understand the Wireshark output.

Say_Ten
500 Command not understood
Posts: 3
Joined: 2007-11-27 13:53

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#9 Post by Say_Ten » 2007-11-27 14:16

I understand it just fine, btw your link has been forumised. My point is:

227 Entering Passive Mode (85,236,96,31,240,116). <-- i.e. please use port 61556

Then the command I'm sending to get the list:

Transmission Control Protocol, Src Port: 2409 (2409), Dst Port: ftp (21), Seq: 53, Ack: 237, Len: 6

Wrong port. This is a fresh install...

User avatar
botg
Site Admin
Posts: 32216
Joined: 2004-02-23 20:49
First name: Tim
Last name: Kosse
Contact:

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#10 Post by botg » 2007-11-27 14:25

The command you're sending to get the list is "LIST".

Say_Ten
500 Command not understood
Posts: 3
Joined: 2007-11-27 13:53

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#11 Post by Say_Ten » 2007-11-27 14:44

Yes, FileZilla is sending the LIST command but it's sending the command to PORT 21 on the server and NOT the passive port it was told to use...

User avatar
botg
Site Admin
Posts: 32216
Joined: 2004-02-23 20:49
First name: Tim
Last name: Kosse
Contact:

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#12 Post by botg » 2007-11-27 16:37

Follow the link I've posted before. There everything gets explained.

tf_albert
500 Command not understood
Posts: 3
Joined: 2007-11-27 17:56

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#13 Post by tf_albert » 2007-11-27 18:05

Sorry I didn't see this thread previously since I am having the same problem. I just posted another message about it, but don't mind receiving the answer here.

Could you repost the link you are talking about? I don't see it listed in the answers.

Thanks!
Albert

tf_albert
500 Command not understood
Posts: 3
Joined: 2007-11-27 17:56

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#14 Post by tf_albert » 2007-11-27 18:15

Hello,

OK, I see that I had my Site Manager transfer settings incorrect. That solved the problem with the initial directory. But, now I am having a problem with a sub directory. Here is the transcript:

Trace: CFtpControlSocket::SendNextCommand(0)
Command: CDUP
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 250 CDUP command successful.
Command: PWD
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 257 "/public_html" is current directory.
Trace: CFtpControlSocket::ResetOperation(0)
Trace: CControlSocket::ResetOperation(0)
Trace: CFtpControlSocket::SendNextCommand(0)
Trace: CFtpControlSocket::ListSend(0)
Trace: CFtpControlSocket::ResetOperation(0)
Trace: CControlSocket::ResetOperation(0)
Status: Directory listing successful

It says directory listing successful, but the directory is not listed. If I try to send a file I get this:

Status: Directory listing successful
Status: Resolving IP-Address for [**removed**]
Trace: ControlSocket.cpp(962): CRealControlSocket::ContinueConnect(01258C60) m_pEngine=01222B08 caller=0126DC40
Status: Connecting to 64.27.88.120:21...
Status: Connection established, waiting for welcome message...
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 220 ProFTPD 1.2.5 Server (FTP Server) [[**removed**]]
Command: USER tfup
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 331 Password required for tfup.
Command: PASS *********
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 230 User tfup logged in.
Status: Connected
Trace: CFtpControlSocket::ResetOperation(0)
Trace: CControlSocket::ResetOperation(0)
Trace: CFtpControlSocket::FileTransfer()
Status: Starting upload of C:\Documents and Settings\astatti\My Documents\My Pictures\100449.jpg
Trace: CFtpControlSocket::SendNextCommand(0)
Command: CWD /public_html/
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 250 CWD command successful.
Command: PWD
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 257 "/public_html" is current directory.
Trace: CFtpControlSocket::ResetOperation(0)
Trace: CControlSocket::ResetOperation(0)
Trace: CFtpControlSocket::SendNextCommand(0)
Trace: FileTransferSend()
Trace: CFtpControlSocket::SendNextCommand(0)
Trace: CFtpControlSocket::TransferSend(0)
Command: TYPE I
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 200 Type set to I.
Trace: CFtpControlSocket::TransferParseResponse()
Trace: CFtpControlSocket::TransferSend(0)
Command: PASV
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 227 Entering Passive Mode (64,27,88,120,18,14).
Trace: CFtpControlSocket::TransferParseResponse()
Trace: CFtpControlSocket::TransferSend(0)
Command: STOR 100449.jpg
Trace: CTransferSocket::OnConnect
Trace: CTransferSocket::TransferEnd(1)
Trace: CFtpControlSocket::TransferEnd()
Trace: CFtpControlSocket::OnReceive()
Response: 550 100449.jpg: Permission denied
Trace: CFtpControlSocket::TransferParseResponse()
Trace: CFtpControlSocket::ResetOperation(2)
Trace: CControlSocket::ResetOperation(2)
Trace: CFtpControlSocket::SendNextCommand(2)
Trace: FileTransferSend()
Trace: CFtpControlSocket::ResetOperation(2)
Trace: CControlSocket::ResetOperation(6)
Error: Critical error

I checked the permissions and I should be the owner of this directory and the owner has rwx permissions. Any ideas?

Thanks,
Albert

shotsbyscott
500 Command not understood
Posts: 3
Joined: 2008-08-24 12:26
First name: Scott
Last name: Jones

Re: Error: Failed to retrieve directory listing

#15 Post by shotsbyscott » 2008-08-24 12:38

My FileZilla just started not receiving directory listings, it just times out when I try to upload my photos to my web page. I have talked to my web hosting company 3 times and they see no problem on their end. I get the same results when I try to up load using a different computer at my home. If I use different FTP software I still get the same results. I have been using FlieZilla for many months with no problem with the firewall turned on and all virus protection on. I have turned everything off and still no fix. I have my settings correct too but nothing seems to work. I have talked to my Internet provider (Bellsouth) and still no results. I am at a loss and I must fix this problem quickly. I am a photographer and make my living selling photos. Any thoughts will be much appreciated.

Post Reply